Този сайт използва бисквитки (cookies) с цел подобряване и персонализиране на съдържанието, както и за анализ на трафика. Ако продължите да използвате сайта ни, вие се съгласявате с това. Съгласен съм

Съвети за безопасност

Витоша привлича много туристи и скиори, но в хубаво прекараните часове, които планината предлага, често пъти идват изненади. Времето бързо сменя характера си и атмосферните условия особено през зимата, стават сурови. Това изисква познаване на правилата за безопасно движение по писти и пътеки.

Лавиноопасните места на Витоша са обозначени.

Едно от тях, на което трябва да се обърне сериозно внимание, е в горната част на долината на Драгалевската река, в м. Комините. Лавината пресича лятната пътека от м. Бай Кръстьо за заслон Кикиш. Ударната й сила е голяма. През зимата за заслон Кикиш трябва да се отива само по пряката пътека от Драгалевския манастир.

Характерно лавинно място е и големия улей, който се спуска край скалите на Орлово гнездо, над лятната пътека, която минава от Комините за заслон Кикиш. Преминаването през Комините за Платото и за заслон Кикиш е наложително да се избягва през зимата и през ранна пролет.

По пътеката от х. Алеко за Черни връх, в м. Дупката през зимата, почти винаги има снежна козирка.

На Малката стена, по която скиорите често слизат от Черни връх или от вр. Малък резен за Платото, също има лавинно леговище. То представлява падина, широка около 30 м. Образуват се снежни преспи и козирки.

На запад от Малката стена по склона също се образува характерна снежна козирка. Надвесът тук е 30-40 м широк и тъй като, склонът е открит и стръмен, срутванията могат да достигнат доста ниско, което ги прави и по-опасни.

На Резньовете също има опасност от лавинни срутвания, особено на мястото, където остава най-дълго снежна преспа на Витоша.

Районът на връх Камен дел силно се заснежава. От източната страна от към м. Кикиш се спускат стръмни склонове, които са лавиноопасни.

Източните склонове на вр. Скопарник към м. Казана са също лавиноопасни.

Трябва да се има пред вид, че при различни снежни и температурни условия лавини могат да се образуват и на други места по Витоша.

При гъста мъгла, силен вятър и снеговалеж съществува реална опасност от загубване. Особено трудни са откритите части на платото,ограничен от Резньовете, Черни връх, Самара и Селимица, билото на юг от Черни връх.

Затова запомнете:

- Движението да става само по стабилно маркираните пътища!
- В планината никога не излизайте сам!
- При загубване, движете се само на север, без да изменяте посоката!

През летните месеци често се разразяват гръмотевични бури, които са опасни за движещите се по високите открити части на планината. Ако ви застигне гръмотевична буря в планината, избягвайте възвишенията на терена и дърветата.

По северните склонове на Копитото и източните склонове на Резньовете има няколко улея със свободно падащи камъни - сипеи.

Откритите части на човешкия организъм и цялото тяло, могат да измръзнат не само при ниска температура, но и при силен вятър, затова:

- Излизайте в планината само с подходяща туристическа екипировка!
- При силен вятър и ниска температура, не напускайте хижата!
- При загуба на чувствителност на откритите части на тялото разтрийте същите до възстановяване на чувствителността само със сух вълнен предмет!
- При умора не спирайте на снега да починете! Почивката крие опасност от бяла смърт! Напрегнете волята и слизайте бързо надолу!

Черни връх
0°C
Усеща се : 0°
Алеко Витошко лале
-12.8°C -11.2°C
1 / 14 1 / 15
Актуална информация за лавинната опасност може да намерите на страницата на Планинска спасителна служба.
Кабинков лифт
Лалето 1
Драгалевски
Лалето 2
Помагалски

последна промяна : 22.01.2022 04:21