Този сайт използва бисквитки (cookies) с цел подобряване и персонализиране на съдържанието, както и за анализ на трафика. Ако продължите да използвате сайта ни, вие се съгласявате с това. Съгласен съм

ПРЕПОРЪЧАНИ ПЕШЕХОДНИ МАРШРУТИ

Много често ни питате "какво мога да правя на Витоша?", "къде да отида?", "кой маршрут е подходящ за мен?'... Витоша предлага голямо разнообразие от пешеходни маршрути с различно ниво на трудност и времетраене, подходящи за кратка семейна разходна или целодневно изживяване. Каквото и да изберете обаче, ви съветваме винаги да тръгвате добре подготвени, да проверявате прогнозата и метеорологичната обстановка и никога да не подценявате планината! Ето тук можете да се запознаете със съветите на Планинската Спасителна Служба за вашата безопасност в планината. 

За да ви улесним в избора на подходящ маршрут за следващата ви планинска разходка, сме подотвили кратък списък и описание, на някои от най-популярните и любимите ни пешеходни маршрути. 

"</p

„До върха и обратно“

Ниво на трудност: ниско
Ниво на натоварване: ниско
Относителна продължителност: 3-5 часа
Маркировка: добра, стълбова във високата част
Съоръжения, които се използват: Кабинков лифт, 3-седалков лифт „Витошко лале“ 1 и 2
Тип билет: комбиниран
Описание на маршрута: Качвате се на Кабинков лифт „Симеоново – хижа Алеко“ до неговата Четвърта станция (втора поред в посока), където по стъпала достигате до 3 седалков лифт „Витошко лале“. Използвате и двете му линии (с прекачване) до достигане на подножието на връх „Голям резен“. Оттам по открита и изпълнена с множество гледки във всички географски посоки пътека (на места черен път) се достига до Черни връх, където горещо ви препоръчваме да се освежите с напитка и да се насладите на 360 градусова панорама. След като се насладите на преживяването се отправяте по обратния път. На долна станция на „Витошко лале“ можете да „презаредите“ със свежи напитки в бар „Лале“. За да използвате отново Кабинковия лифт, ще трябва да се качите до финалната пета станция, където да слезете и прекачите в посока надолу.

„До върха“

Ниво на трудност: средно-високо (в зависимост от маршрута, който изберете)
Ниво на натоварване: средно -високо (в зависимост от маршрута, който изберете)
Маркировка: добра, стълбова във високата част
Съоръжения, които се използват: Кабинков лифт, 3-седалков лифт „Витошко лале“ 1 и 2
Тип билет: комбиниран
Описание на маршрута: Качвате се на Кабинков лифт „Симеоново – хижа Алеко“ до неговата Четвърта станция (втора поред в посока), където по стъпала достигате до 3 седалков лифт „Витошко лале“. Използвате и двете му линии (с прекачване) до достигане на подножието на връх „Голям резен“. Оттам по открита и изпълнена с множество гледки във всички географски посоки пътека (на места черен път) се достига до Черни връх, където горещо ви препоръчваме да се освежите с напитка и да се насладите на 360 градусова панорама.
Оттук нататък, изборът на маршрут е във ваши ръце – можете да се отправите във всички посоки:
- Хижа Кумата - Златните мостове – Княжево или Владая
- Връх Капакливец – Голи връх – Бай Кръстьо – Драгалевски манастир – кв. Драгалевци
- Връх Капакливец – Голи връх – Камен дел – Копитото – кв. Бояна
- Връх Скопарника – връх Купена – село Железница
- Хижа Алеко- Меча поляна – село Бистрица
- Хижа Алеко – Витошко лале – село Бистрица

"Хижа Алеко – кв. Симеоново“

Ниво на трудност: средно

Ниво на натоварване: средно
Маркировка: добра, жълта лентова

Туристическа инфраструктура: ще се наложи да преминете през полуразрушени дървени мостове, които на места са дори опасни. Съветваме ви да бъдете особено внимателни по време на дъжд и след дъжд.
Относителна продължителност: 3-4 часа
Съоръжения, които се използват: Кабинков лифт
Тип билет: еднопосочен
Описание на маршрута: Качвате се на Кабинков лифт „Симеоново – хижа Алеко“ до неговата Пета станция (хижа Алеко). Съветваме ви да обсъдите маршрута си във Витоша Аутдор център, който се намира непосредствено срещу Кабинковия лифт и където ще получите актуална информация за състоянието на маршрутите към дадения момент. От Витоша Аутдор център тръгвате по павирания път посока хотел Морени и след около 100 метра завивате надясно през мантинелите по относително добре маркирана пътека с жълта лентова маркировка и указателна табела в началото. Пътеката достига до паметника на Романски. Съветваме ви да не достигате до самия паметник и да преминете между мантинелата и гората, тъй като мостът на реката е изгнил и опасен. Така са мостовете и на още две места по-надолу до достигане на Витошко лале. Оттам маркировката ви води към широка пътека, която минава непосредствено до писта за ски бягане „Универсиада 1983“, междинна станция на Кабинков лифт (с възможност за неговото използване срещу допълнително заплащане) до достигане на Симеоновски езера и в последствие до квартал Симеоново.

„Хижа Алеко – Черни връх – хижа Алеко“

Ниво на трудност: средно
Ниво на натоварване: средно
Маркировка: добра, жълто-черна стълбова
Относителна продължителност: 3-4 часа
Съоръжения, които се използват: Кабинков лифт
Тип билет: двупосочен
Описание на маршрута: Качвате се на Кабинков лифт „Симеоново – хижа Алеко“ до неговата Пета станция (хижа Алеко). Съветваме ви да обсъдите маршрута си във Витоша Аутдор център, който се намира непосредствено срещу Кабинковия лифт и където ще получите актуална информация за състоянието на маршрутите към дадения момент. От Витоша Аутдор център тръгвате по пътека, която преминава непосредствено до оградата на разрушения хотел Щастливеца до достигане на местност „Долно плато“, откъдето пътеката започва да се изкачва относително рязко до достигане на връх Капакливец, откъдето пътеката продължава през цялото Горно плато до достигане подножието на Черни връх, където покрай стълбовата маркировка ви очаква второто относително по-натоварващо изкачване. “. Оттам по открита и изпълнена с множество гледки във всички географски посоки пътека се достига до Черни връх, където горещо ви препоръчваме да се освежите с напитка и да се насладите на 360 градусова панорама. След като се насладите на преживяването се отправяте по обратния път.

„Хижа Алеко – връх Камен дел – хижа Алеко“

Ниво на трудност: леко
Ниво на натоварване: леко
Маркировка: добра, жълто-черна стълбова
Относителна продължителност: 1-2 часа
Съоръжения, които се използват: Кабинков лифт
Тип билет: двупосочен
Описание на маршрута: Качвате се на Кабинков лифт „Симеоново – хижа Алеко“ до неговата Пета станция (хижа Алеко). Съветваме ви да обсъдите маршрута си във Витоша Аутдор център, който се намира непосредствено срещу Кабинковия лифт и където ще получите актуална информация за състоянието на маршрутите към дадения момент. От Витоша Аутдор център тръгвате по пътека, която преминава непосредствено до оградата на разрушения хотел Щастливеца до достигане на местност „Долно плато“, откъдето по относително равна пътека се отправяте в посока запад до достигане на заслон Ушите (често затворен) и връх Камен дел. Маршрутът е идеален за семейна разходка с леко натоварване и спираща дъха гледка към град София. Трябва да се има предвид, че пътеката минава до резерват „Торфено Бранище“, в територията на който не следва да навлизате. Връх Камен дел и заслон Ушите е междинна точка за достигане на други популярни туристически дестинации в Природен парк Витоша – Златните мостове, Копитото, Боянски водопад, Боянската църква и т.н. Разбира се, продължението към тези дестинации следва да бъде добре времево обмислено.

„Хижа Алеко – село Бистрица“

Ниво на трудност: средно
Ниво на натоварване: средно
Маркировка: частично нарушена, жълта и зелена лентова
Туристическа инфраструктура: и в двата варианта ще се наложи да преминете през полуразрушени дървени мостове, които на места са дори опасни. Съветваме ви да бъдете особено внимателни по време на дъжд и след дъжд.
Относителна продължителност: 3-5 часа
Съоръжения, които се използват: Кабинков лифт
Тип билет: еднопосочен
Описание на маршрута: Качвате се на Кабинков лифт „Симеоново – хижа Алеко“ до неговата Пета станция (хижа Алеко). Съветваме ви да обсъдите маршрута си във Витоша Аутдор център, който се намира непосредствено срещу Кабинковия лифт и където ще получите актуална информация за състоянието на маршрутите към дадения момент.
От Витоша Аутдор център имате два вариянта за достигане до село Бистрица:
Вариант 1: Тръгвате по посока Меча поляна, пресичате я цялата и навлизате в територията на биосферен резерват „Бистришко бранище“. Следвате зелената лентова маркировка и оскъдните указателни табели. Пътеката е доста приятна, пресича каменни реки и живописни гори. Трябва да се внимава по мостовите съоръжения, които са в изключително лошо състояние, да не се отделяте от маркирания маршрут и да не късате цветя и билки.
Вариант 2: Тръгвате по павирания път посока хотел Морени и след около 100 метра завивате надясно през мантинелите по относително добре маркирана пътека с жълта лентова маркировка и указателна табела в началото. Пътеката достига до паметника на Романски. Съветваме ви да не достигате до самия паметник и да преминете между мантинелата и гората, тъй като мостът на реката е изгнил и опасен. Така са мостовете и на още две места по-надолу до достигане на Витошко лале. Оттам маркировката преминава в зелен цвят , а пътеката започва непосредствено зад Финална къща на писта Витошко лале и продължава през прохладна гора до достигане на село Бистрица.

„Хижа Алеко – село Железница“

Ниво на трудност: средно до трудно
Ниво на натоварване: средно до трудно
Маркировка: частично нарушена, жълта лентова
Относителна продължителност: 4-6 часа
Съоръжения, които се използват: Кабинков лифт
Тип билет: еднопосочен
Описание на маршрута: Качвате се на Кабинков лифт „Симеоново – хижа Алеко“ до неговата Пета станция (хижа Алеко). Съветваме ви да обсъдите маршрута си във Витоша Аутдор център, който се намира непосредствено срещу Кабинковия лифт и където ще получите актуална информация за състоянието на маршрутите към дадения момент. От Витоша Аутдор център тръгвате по посока Меча поляна, пресичате я цялата и навлизате в територията на биосферен резерват „Бистришко бранище“. Следвате жълтата лентова маркировка и оскъдните указателни табели. Пътеката е доста приятна, пресича скалист алпийски терен с ниска растителност. Трябва да не се отделяте от маркирания маршрут, да не късате цветя и билки до достигане на База „Академика“ и напускане на територията на резервата. От базата следва пътека и широк черен път, които ви отвеждат до центъра на село Железница.

„Хижа Алеко – кв. Драгалевци“

Ниво на трудност: средно
Ниво на натоварване: средно
Маркировка: добра, червена лентова
Туристическа инфраструктура: поради натовареността на маршрута, често има плетеница от пътеки и възможности за минаване, но следва да се съобразявате с наличните трасета за планинско колоездене и да избягвате ходене по тях.
Относителна продължителност: 3-4 часа
Съоръжения, които се използват: Кабинков лифт
Тип билет: еднопосочен
Описание на маршрута: Качвате се на Кабинков лифт „Симеоново – хижа Алеко“ до неговата Пета станция (хижа Алеко). Съветваме ви да обсъдите маршрута си във Витоша Аутдор център, който се намира непосредствено срещу Кабинковия лифт и където ще получите актуална информация за състоянието на маршрутите към дадения момент. От Витоша Аутдор център тръгвате по пътека, която преминава непосредствено до оградата на разрушения хотел Щастливеца до достигане на горната станция на нефункциониращия седалков лифт „Драгалевци – Голи връх“. Оттам поемате по червената маркировка, която ще ви прекара непосредствено до хижа Сълзица, местност бай Кръстьо, където можете да хапнете и презаредите, Драгалевски манастир, до достигане на квартал Драгалевци. От квартал Драгалевци можете да да се върнете обратно до Кабинков лифт Симеоново, следвайки маршрут " Обиколната на Витоша" ( "Витоша 100") в посока кв. Симеоново и с последствие жълтите табели от кв. Симеоново до лифта. 

КАРТА ЗА ОРИЕНТАЦИЯ ПО ПРЕДЛОЖЕНИТЕ МАРШРУТИ:

"</p